Les nostres terres, el nostre treball...

El sòl

 

El sòl

L'esquist del territori de Montner és el resultat d'una lenta evolució, tan lenta que fins i tot després milions d'anys encara es troba, en alguns llocs, la puresa d'origen d'aquest esquist, més anciana roca del Rosselló. 

A Montner, el més antic, anomenat Esquist del Cambrià, antic de 570 milions d'anys i es troba a la part Oest del territori (col de la batalla i el poble).

El segon, amb 450 milions d'anys d'edat, es diu esquist Ordovicià. Es pot trobar a l'Est als límits amb el municipi d'Estagell. Aquests esquists van patir diversos trastorns que van modelar el paisatge actual. Només l'angle d'esquistositat i l'exposició de les terres permeten fer una classificació de petits "terroirs" (terrers, terres...). L'erosió i el treball de l'home van contribuir després a la formació dels 12 terrers que es poden trobar al territori de Montner.

Aquests diferents territoris són la veritable riquesa que confereix al vinyer de Montner grans possibilitats de classe de productes dins una mateixa tipicitat general. Tot això al cor d'un massiu muntanyós de fort pendent entretallat de petites valls.

 

El clima

Beneficiant d'un bon nivell d'insolació, el microclima del vinyer de Montner es composa d'un estiu sec i d'un període pluviós a la tardor i a l'inici de la primavera. Plou una mitjana 500 a 600 mil·límetres cada any.

 

La característica del nostre clima mediterrani sub-humit s'obté amb la influència dels vents : la Tramuntana, cosina del Mistral, sovint molt violent. Permet l'acceleració de l'evaporació tant a nivell del sòl com de la planta.

 

Protegit de les influències dels vents del Sud i Sud-est (vent d'Espanya i marinada) per la muntanya de Força Real, el nostre vinyer beneficia de condicions climàtiques excepcionals que permeten als vinyaters d'obtenir raïms amb estat sanitari perfecte i fer una verema amb qualitat òptima.

 

Cultura ecològica

Es fa l'explotació del vinyer familiar des del segle XIX. L'any 2000, és el retorn de l'agricultura tradicional dels nostres avis i besavis : el manteniment mecànic dels sòls per llaurades successives i amb tractors, permetent d'evitar la competència de les males herbes, molt consumidores d'aigua en detriment de la vinya. Els fems de manteniment dels sòls són fetes de compost vegetal i mineral.

Els tractaments fitosanitaris per la protecció de les vinyes dels fongs i insectes paràsits són senzills: sofre per l'oïdi, coure pel míldiu i bacilius thurengensis pel corc del raïm. Una mica de fem líquid d'ortiga per les defenses immunitàries i les vitamines.

Per fi, l'observació del clima i de la vegetació són les bases indispensables per preveure i fer l'ús dels productes de tractaments de manera preventiva.

 

Vinificació ecològica

Quan s'apropen les veremes, seguim l'evolució de la maduresa dels raïms mitjançant la recol·lecció de grans  que ens permeten fer l'anàlisi la proporció de sucres i l'aciditat.

Decidim de veremar una vegada tastats les baies de diversos raïms i de manera repetida, per cada parcel·la i cada varietat. El gust és el factor essencial en quant a la decisió. Després la collita manual, el transport cap al celler es fa amb caixes de 40 quilograms.

A la cava, tot comença pel desrapament.

Per la vinificació dels blancs, procedim directament al premsatge. Recollim els mostos flors i de premsat de manera separada. Després, refresquem i desfanguem els sucs i comencen la fermentació; per fi omplim les bótes i efectuem regularment la suspensió dels pòsits... 

Pel que fa als vins negres, les maceracions tradicionals es fan durant prop d'un mes, durant les quals remenem i remuntem els sucs i els raïms. Quan s'acaba la fermentació alcohòlica ve el premsatge, i la separació dels mostos flors i de premsat de la brisa del raïm. La lenta evolució dels nostres futurs vins es podrà fer tant en tina com en bóta.

Al mes de juny es fan els cupatges i ja es poden envellir les noves reserves.